lauantai 24. marraskuuta 2012

Lapsuuteni joulut

Piti oikein sytyttää kynttilät, laittaa joululaulut soimaan ja alkaa muistelemaan.

Meillä joulu alkoi aika aikaisin, varmaan isäinpäivän jälkeen. Itseasiassa kaikkia koristeita ei otettu koskaan pois, koska äitini ammatista johtuen joulua fiilisteltiin kotona huhti-kesäkuussa.
Äitini teki erilaisia kuvituksia ja jouluksi oli kortit ja muut piirrettävä juuri tuolloin keväällä. Olen istunut äidin kanssa miettimässä joulukalentereiden takakuvia ja joulukorttien aiheita kevätauringon paistaessa.

Ennen lumen tuloa keräsimme ulkoa sammalta, käpyjä ja oksia jotka laitoimme ikkunoiden väliin olohuoneessa ja keittiössä. Niiden lisäksi laitoimme koristeeksi tonttuja ja erilaisia eläimiä. 
Joulukalenterien osto oli tarkkaa puuhaa. Siskoni ja minä saimme omat ja yleensä keittiössä oli yksi koko perheen yhteinen- yleensä joku äidin piirtämistä. Joskus äiti teki meille kalenterit, mutta yleensä saimme omamme kaupasta. Minä en suostunut ottamaan itselleni noita äidin piirtämiä, koska olin nähnyt kaikki kuvat, mitä luukkujen takaa paljastuu.
Joulukuun aikana koristelimme kaikki talomme huoneet. Jopa kodinhoitohuoneeseen oli laitettava jotain jouluista.

Ennen joulua teimme pieniä lahjoja naapurin lapsille. Joskus kirjoitimme tonttujen nimissä lyhyitä kirjeitä ja pimeän tullen kävimme viemässä niitä. "Tonttuillessame" pukeuduimme punaisiin ja puimme päähämme tonttulakit; äiti joskus jopa meikkasi meitä vähän -poskipunaa ja pisamia.
Kävimme koputtelemassa ikkunoihin ja juoksimme karkuun ja lopuksi veimme paketit ja kirjeet ovelle ja soitimme ovikelloa. Pimeässä "yössä" hiippaileminen oli tosi jännää; oikeastihan kello ei varmastikaan ollut kovin paljoa, mutta meidän mielestä silloin oli jo ihan yö, kun kaikki muut lapset olivat jo sisällä. 
Muiden lasten mielestä se tuntui varmaan tältä

Leivoimme paljon pipareita ja koristelimme niitä monin eri värein. Äidillä oli alintarvikevärejä jauheina ja hän sekoitti niistä meille monia eri sävyjä.
 
Vanhempani olivat tiiviisti mukana erään yhdistyksen toiminnassa ja koska meillä oli suuri piha, sitä käytettiin joulukuussa joulukuusikauppana. eli joulun aikaan pihamme muistutti metsää ja saimme valita meille aina sen kauneimman heti ensimmäisenä päivänä kun kuuset tulivat.
Kuusen oksia riitti joka huoneeseen, verannalle ja pihallekin koristeeksi ja viimeiset kuuset, mitkä kukaan ei halunnut enää ostaa, jätettiin pihalle koristeeksi ja ne saivat oksilleen kynttilät.

21.-23.12. meillä vietettiin "kinkunpaistajaisia". Meillä oli iso leivinuuni, mihin mahtui kerrallaan 2 kinkkua paistumaan - eli meillä paistettiin oma ja 3-4 naapuriperheen kinkut.
Isät toimivat kinkkuvahteina ja nauttivat sahtia sekä leikkasivat lumitähtiä ikkunoihin. Ne eivät koskaan jääneet jouluksi, mutta ennen aattoa ne saivat koristaa ikkunoita muutaman päivän.
Tämän takia meillä oli jouluisin kotona aina tosi lämmin.

Aloitin oman huoneen joulusiivouksen pari viikkoa ennen joulua. Pesin jopa vaatteet nukeille ja laitoin ne kauniisti sänkyyn istumaan ja odottamaan aattoa. Meillä, siskolla ja minulla, oli myös omat kuuset tai oksia maljakoissa omissa huoneissamme, jotka koristelimme oman mielemme mukaan.
Joulukuusessa oli erilainen teema joka vuosi. Milloin olkikoristeita, milloin puisia lelu-kosirteita. Kimalletta ja muuta sellaista en muista koskaan olleen meidän kuusessa. Kerran teimme käsin pieniä lyhteitä jotka koristeltiin punaisin rusetein eikä kuusessamme sinä vuonna ollut muuta kuin kynttilät, nuo lyhteet ja tähti.

Eräänä vuonna äiti teki savesta seimiasetelman hahmot. Minä tein tallin ja etsimme kirpparilta aasin.
Tästä asetelmasta tuli perinne - se laitettiin joka vuosi piirongin päälle, se koristeltiin kivin, sammalin ja oksin. Jeesus-lapsi laitettiin paikalleen aattona. Noille hahmoille kävi myöhemmin vähän hullusti kun lähes 60kg koiramme rikkoi laatikon niiden ympäriltä. Palaset ovat tallessa, minun tekisi kovasti mieli liimata hahmot kasaan ja laittaa ne esille ensi jouluna.

Aattoaamuna teimme viimeiset siivoukset ja katselimme joulupukin suoraa linjaa - tai jotain muuta vastaavaa ohjelmaa. Piirrettyjä tuli koko aamu. Yleensä myös kuusi tuotiin sisään tuolloin ja koristelimme sen äidin touhutessa keittiössä. Peitot ja tyynyt tuuletettiin ja kaikkiin sänkyihin vaihdettiin puhtaat lakanat jouluyöksi. Yritimme saada kaiken valmiiksi ennen joulurauhan julistusta. Sitten piti vielä laittaa omat huoneet kuntoon ja ennen hämärän tultua pihalle laitettiin jäälyhtyjä ja tulia. Sitten mentiin saunaan, puettiin kauniit vaatteet päälle ja käytiin pöytään.Ennen omaa ruokailua saivat lemmikit jouluherkkuja; koira osallistui myös lahjojen avaamiseen -sille oli joka joulu monta omaa pakettia.


Ruokailun jälkeen emme rauhoittuneet siskon kanssa millään, vaan ravasimme ikkunasta toiseen ja yritimme nähdä, milloin pukki tulee. Kun pukki oli käynyt ja lahjat jaettu, emme alkaneet avaamaan niitä heti, vaan kävimme piiriin istumaan. Sakset kiersivät piirissä ja jokainen avasi vuorotellen 
yhden oman paketin. Näin vanhemmat näkivät mitä saimme ja osasivat kiittää myöhemmin lahjojen antajia. Illalla isän veli saattoi tulla glögille naapurista.
Illalla oli ihana mennä nukkumaan yleensä uudessa yöpuvussa, uudet villasukat jalassa ja uusi nalle tai nukke kainalossa.

Joulupäivänä saimme käydä naapurissa kylässä, mutta kavereille mentiin esittelemään joululahjoja vasta tapaninpäivänä.

Viime vuonna mietimme siskon kanssa, että tuo ennen niin kauan kestänyt lahjojen avaaminen on mennyt tylsäksi, kun annoimme enää 1-2 lahjaa toisillemme, joten päätimme sijoittaa laadun sijaan määrään. Ostimme siis monta pientä lahjaa. Lahjapaketissa saattoi olla mm. 2 suklaapatukkaa, mutta meillä oli tosi hauskaa pitkästä aikaa saksien kiertäessä taas aattoiltana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti